Det här är vad du behöver veta om ljud för videokonferenser

Din mikrofon har ett viktigt jobb

Ett möte utan video är fortfarande ett möte, ett möte utan ljud ställs in.


Enkelt förklarat är ljudsystemets uppgift i virtuella möten att fånga in rösterna från människorna i rummet och sedan återge dessa röster på en annan plats.
För att göra detta korrekt måste ljudet vara både tydligt (så deltagarna förstår vad som sägs) och naturligt (vilket innebär att människor låter som sig själva, som de gör om du pratar ansikte mot ansikte).

Mikrofonen har ett viktigt jobb

Konferensmikrofonen är den allra första länken i ljudkedjan; och påverkarallt som fortsätter längre ner i processen. Mikrofonen har bara ett jobb: att konvertera ljudvågor som transporteras genom luften till en ljudsignal som kan passera genom en kabel för att sändas, förstärkas eller spelas in.

Om mikrofonen matar en ljudsignal av dålig kvalitet till resten av kedjan är det vad kommer ut på andra sidan. "Skit in, skit ut". Om ljudet är för svagt, låter onaturligt eller innehåller brus är mikrofonen vanligtvis det största problemet.

För att uppnå en så tydlig och ren ljudsignal som möjligt måste mikrofonen kunna ta upp det mesta av talarens röst och så lite bakgrundsljud och "rumsljud" som möjligt. Det är lättare sagt än gjort. Ljudet från talarens röst måste vada genom ett slags "akustiskt träsk" av ljud från rummet (från bland annat luftventiler, vibrationer och andra människor) och reflexer (reflektioner från rösten via hårda ytor). Ju längre rösten måste resa innan den når mikrofonen, desto mindre tydlig blir rösten.

Det finns tre sätt att undvika detta. Den första är att eliminera reflektioner och brus. Om vi ​​gör rummet både tyst och icke-reflekterande, som i en musikstudio eller ett bibliotek, finns det nästan inget ljud eller efterklang som rösten måste tränga igenom. Tyvärr är platser där människor samlas för att arbeta eller hålla möten sällan så, och det är ofta både svårt och dyrt att få det gjort i praktiken.

Den andra proceduren är att fånga rösten innan den påverkas av reflektioner och brus. Det är både enkelt och effektivt men betyder också att mikrofonen måste placeras några centimeter från talarens mun, som en sångare vid en konsert eller som en mygga vid konferenser. Men det gör installationen mer komplicerad för användarna och är inte särskilt realistiskt genomförbar under en hektisk arbetsdag med många möten.

Det tredje sättet är att använda en konferensmikrofon som kan skilja mellan tal och rumsljud eller efterklang. För att plocka upp tydligt och naturligt tal på avstånd behöver vi en mikrofon som kan rikta mikrofonens lober exakt mot talaren och så lite som möjligt mot bakgrundsbruset och efterklangen i rummet. Traditionellt är det "shotgun-mikrofoner" som har kunnat göra detta, som använder ett långt rör för att göra riktningen för vad mikrofonen plockar upp smalare och mer exakt. Tyvärr passar ett halvt meter långt rör som sticker ut från väggen eller taket inte bra in i ett typiskt mötesrum...

Array mikrofoner

Den bästa och mest avancerade lösningen är arraymikrofonen. Shures arraymikrofoner kombinerar så många som 100 små mikrofoner i en diskret design som enkelt kan monteras på, eller under taket, på väggen eller infällas ner i ett bord. upptagningsomfånget för arraymikrofonerna kan justeras från extremt smalt till brett för att fånga både individer eller hela delar av ett rum.

Arraymikrofonen kan också använda flera lober för att plocka upp ljudet från deltagare som pratar på olika platser i rummet. Om du vill fånga en persons röst på ett podium eller vid ett konferensbord kan du behöva ett smalt täckningsområde, medan du kan fånga tre eller fyra personer på sidorna av bordet medan du tar upp frågor från lärlingar i ett klassrum behöver man troligen ett brett täckningsområde. Arraymikrofoner gör att du kan justera loberna individuellt så att nivåerna och talförståelsen bibehålls även för alla i rummet.

 
En konferensmikrofon blir dessutom ännu mer mångsidig när den kombineras med en inbyggd digital signalprocessor (DSP), som kan leverera ett färdigt bearbetat och mixat ljud.

Genom att ha en solid grund för ljudet direkt från mikrofonen har komponenterna i resten av kedjan de bästa förutsättningarna för att förbättra ljudsignalen ännu mer. Såsom automix, auto-gain och ekoreducering. Att kunna plocka upp ett tydligt, naturligt och förståeligt tal som inte störs av buller och efterklang kan verka lätt, men det är det inte. För att uppnå ljudkvalitet som optimerar kommunikation och produktivitet krävs mikrofoner som kan absorbera det bästa råmaterialet samtidigt som de anpassar sig till rummet och människorna i det.

Shure har länge varit en ledande tillverkare inom ljud för konferenser och mötesrum. Med framgångsrika produkter som MXA910 takmikrofon och IntelliMix Room DSP har Shures produkter hjälpt till att göra installationen bättre och enklare än någonsin. Både för installatörer och användare.