Hygien och rengöring av mikrofoner

Så håller du dina mikrofoner rena och fräscha.

OBS! Dessa tips är avsedda som allmänna hygienåtgärder för mikrofoner. Särskilda åtgärder i samband med infektionsrisk skall utföras enligt folkhälsomyndigheten direktiv.

Dynamiska mikrofoner 


Ta bort gallret

Det bästa sättet att rengöra en mikrofon är att ta bort gallret. På mikrofoner som SM58 och Beta 58 görs detta enkelt genom att skruva av det. Om det inte lätt tas bort rekommenderar vi att du försiktigt vrider det fram och tillbaka medan du försiktigt drar i mikrofonhuvudet. Se till att du inte är för hårdhänt.
Det mesta av smuts som samlas i grillen kan enkelt tas bort med rent vatten, eventuellt med lite mild tvål som kan hjälpa till att ta bort lite mer smuts och damm. För att ta bort läppstift och liknande material rekommenderar vi att du använder en mjuk tandborste. De flesta Shure-mikrofoner har ett galler gjord av nickel, så du behöver inte oroa dig för rost.

Låt den torka helt innan du packar ner den
Det är mycket viktigt att du låter risten torka helt innan du sätter tillbaka den i mikrofonen, även om dynamiska mikrofoner tål viss fukt. Lufttorkning är bäst, men en hårtork kan göra susen så länge du använder den utan värmaren igång.

Mikrofoner där du inte kan ta bort gallret
För SM57, 556 och liknande är det inte möjligt att ta bort nätet. Här rekommenderar vi att du håller mikrofonen upp och ner och skrubbar grillen mycket noggrant. Att hålla mikrofonen upp och ner förhindrar att fukt tränger in i själva mikrofonen. Samma teknik kan användas för att rengöra skummet som finns i en SM58. Men var försiktig och håll alltid mikrofonen upp och ner.

 

Kondensatormikrofoner

Kondensatormikrofoner tål i allmänhet mindre än en dynamisk mikrofon, och vi rekommenderar att du aldrig använder någon vätska när du rengör dem. Även små mängder fukt kan skada elementet.

För mikrofoner där du kan ta bort gallret såsom Beta 87 eller KSM9, kan du rengöra gallret och skummet enligt beskrivningen ovan. Men se till att grillen och skummet är helt torrt innan du sätter ihop mikrofonen igen.

För att rengöra en mikrofon med ett fast galler såsom SM81 eller KSM 137, kan du använda en torr mjuk tandborste och skrubba försiktigt grillen. Håll mikrofonen upp och ner så att alla partiklar faller bort från mikrofonen. Se till att inget från borsten fastnar i gallret. Du kan använda samma teknik på myggor och svanhalsar.

Förebyggande

För kondensatormikrofoner kanske du vill använda ett avtagbart puffskydd som skyddar själva mikrofonen från saliv, läppstift och liknande. Detta gör att du också kan ta bort och tvätta puffskyddet med tvål och vatten med jämna mellanrum, och hålla mikrofonen ren och hygienisk.